Make your own free website on Tripod.com
Dit blad
English
Contact
E-mail
Navigatie
bartvb.org >  Inhoud >  CN Tower >  Foto's


CN Tower
Foto's

Glazen vloer (Glass Floor)

Op het laagste observatiedek is er een vloer in glas van ongeveer 25 vierkante meter. Je kijkt er 342 meter diep. Zoals je ziet op de foto's mag je op de vloer lopen. Gewoonlijk zie je meer mensen naar de vloer kijken dan mensen die er op lopen.

Ik heb stoere binken gezien met bodybuildersspierballen en vervaarlijk uitziende tatoeŽringen die met hun staartje tussen hun beentjes afdropen en er niet op durven. Of dit gedrag is aangeleerd of aangeboren doet op dit punt natuurlijk niet terzake maar de angst is absoluut reŽel.

De vloer is sterk genoeg om 14 nijlpaarden te torsen. Dat betekent dat het waarschijnlijk veiliger is op de vloer dan er naast. Maar het eenvoudige feit dat je zo diep kunt kijken, terwijl je op de vloer staat heeft dus wel degelijk een sterke en compleet irrationele invloed. Dit is een mooie illustratie van het feit dat mensen in abnormale, vreemde omstandigheden inderdaad ook abnormaal en vreemd reageren.

Hoe dik is die vloer? Veel dunner dan ik dacht. De totale dikte is 6,82625 cm (2 11/16 inch):
  • Een slijtplaat (het glas waar je op loopt) van 0,47625 cm (3/16 inch). Deze plaat wordt elk jaar vervangen omdat hij na verloop van tijd ondoorzichtig wordt door krassen.
  • Twee platen getemperd glas van 1,27 cm (1/2 inch) die op elkaar zijn gekleefd.
  • Een lege ruimte, gevuld met lucht, van 2,54 cm (1 inch). Dit is als isolatie bedoeld. Toronto mag dan al veel minder koud zijn dan de Europeanen denken, het kan toch wel flink koud worden in de winter en dan zeker op 340 meter hoogte waar de lucht moeiteloos tegen de toren blaast.
  • Twee platen getemperd glas van 0,635 cm (1/4 inch) die op elkaar zijn gekleefd.
De panelen meten 106,68 cm (42 inch) bij 127 cm (50 inch).
Laatst bijgewerkt op 14 april 2002
© Bart B. Van Bockstaele 1996-2002 - Alle rechten voorbehouden