Make your own free website on Tripod.com
Dit blad
English
Contact
E-mail
Navigatie
bartvb.org >  Inhoud >  CN Tower


CN Tower
De CN Tower is een van de meest populaire toeristische bestemmingen van Toronto. Het is het hoogste gebouw en de hoogste vrijstaande structuur ter wereld met een hoogte van meer dan een halve kilometer, namelijk 553,33 meter. De CN Tower is niet nieuw, hij werd gebouwd in 1976.

Het is nogal duidelijk dat zo'n gebouw een statussymbool is dat de grootsheid of zelfs de grootheidswaan van Toronto moet demonstreren en in die zin kan worden vergeleken met het koninklijk paleis in Brussel of het belfort in Brugge. Het is echter niet alleen maar een prestigeproject. Het is ook een zend- en ontvangstmast en het is precies dankzij de CN Tower dat de bevolking in Toronto kan genieten van zowat de beste televisiedistributie ter wereld. Wij kunnen hier via de kabel iets meer dan 140 (honderdveertig) verschillende televisiekanalen ontvangen van overal ter wereld. De ontvangstkwaliteit is uitstekend. Zo ontvang ik TV Japan, een kanaal van de Japanse NHK met precies dezelfde kwaliteit als City TV, de stadstelevisie van Toronto.

Je kunt de toren bezoeken en als je hier enkele dagen bent, dan is het een absolute must. Er zijn verschillende observatiedekken in de toren waarop je ongehinderd rond de toren wandelt.

Het laagste dek bevindt zich op 342 meter. Je kunt hier buiten rondlopen. Als je eraan denkt naar beneden te springen, vergeet het maar, dat is niet mogelijk. Op dit niveau is er een vloer in glas waarop je kunt -en mag- lopen. Met de trap kun je naar de bovenliggende verdieping.

Op 346 meter hoogte, is er een café-restaurant waar je wat kunt eten en drinken. Door de ramen kun je naar buiten kijken en zo rond de toren lopen zonder weg te waaien.

Boven het café-restaurant, op 351 meter hoogte, is er een restaurant waarvan de vloer op 72 minuten volledig ronddraait. Een aanrader! Terwijl je zit te smullen en te smikkelen, zie je Toronto en wijde omgeving aan je voorbij glijden. Bij helder weer kun je de Niagarawatervallen en de Amerikaanse stad Buffalo zien.

Het hoogste observatiedek bevindt zich op maar liefst 447 meter hoogte. Dat is hoog!

Aan de voet van de toren is er de obligate souvenirwinkel waar je allerhande prullaria kopen kunt zoals miniatuur CN-torentjes, T-shirts, pluche elandjes en beertjes, ahornstroop, indiaanse mocassins en miniatuurkano's en Inuit-beeldjes voor toeristen. De echte Inuit-kunst vind je elders.

Op dit niveau zijn er ook verschillende attracties zoals een minigolfterrein, een heuse vluchtsimulator en meer.

De CN Tower heeft verschillende vermeldingen gehad in het welbekende trivia-boek the Guiness Book of Records zoals de langste metalen trap ter wereld en de hoogste wijn"kelder" ter wereld (er zijn zo'n 500 verschillende wijnen te krijgen in het restaurant). De vermelding werd in 1996 officieel gewijzigd in het hoogste gebouw en vrijstaande structuur ter wereld.

In 1995 werd er door de American Society of Cicil Engineers een lijstje opgesteld met de zeven moderne wereldwonderen:
  • Itaipu-dam op de grens van Brazilië en Paraguay
  • Golden Gate brug in San Francisco
  • Panama-kanaal
  • Chunnel onder het kanaal
  • Deltaplan in Nederland
  • Empire State Building
  • CN Tower
Dit soort lijstjes is natuurlijk nogal triviaal maar het blijft een feit dat de CN Tower zeker een spectaculair gebouw is dat het bezoeken meer dan waard is en een van de hoogtepunten vormt van een bezoek aan deze fantastische stad.Laatst bijgewerkt op 15 april 2002
© Bart B. Van Bockstaele 1996-2002 - Alle rechten voorbehouden